Moorse invloeden in Málaga, Spanje

Het historische hart van Málaga is prachtig. Málaga is in handen geweest van onder andere de Romeinen, de Moren en later drukte de katholieke kerk zijn stempel op de stad. Je kijkt er dus je ogen uit met al die kathedralen, kastelen en andere monumenten. 

Een absolute highlight is het Moorse fort Alcazaba. Het ligt 130 meter boven de stad en je hebt er dus een prachtig uitzicht. Sla vooral ook Catedral de la Encarnación niet over. De Kathedraal is zoals in veel Spaanse steden indrukwekkend.

Onze tip: verken de bezienswaardigheden in het centrum van Málaga te voet. Het ligt allemaal dicht bij elkaar.

Start je wandeling eerst naar de steile berg naar Castillo De Gibralfaro, je bent nog fris en je kan nadien afzakken naar het Alcazaba. Je hebt hierboven een prachtig uitzicht over Malaga. O.a. op de Arena, waar jaarlijks nog stierengevechten doorgaan, de beroemde kathedraal en in de verte op voetbalstadion FC Malaga Onze tip: let op, dit is een stevige wandeling naar boven en goede wandelschoenen vereist. Je kan er ook naar toe met taxi of een vooraf geboekte, georganiseerde excursie met de bus. 

Het Castillo de Gibralfaro ligt vanaf zee gezien achter het Alcazaba de Málaga op de Gibralforo berg. Het is via de trappen vanuit het centrum wel even een klim naar boven, maar het is absoluut de moeite waard. Zie je op tegen deze klim, dan kun je desnoods met een taxi naar boven. Het is gebouwd in de 14e eeuw en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over Málaga. Het kasteel is genoemd naar een vuurtoren. Het kasteel stond onder invloed van zowel de Romeinse en de Moorse tijd. In 1487 werd het veroverd door de katholieken en de commandant maakte er zijn residentie van. Je kunt over het hele terrein lopen binnen de muren en je kunt ook over de muren zelf lopen. Zeker doen, want je hebt prachtige uitzichten over de stad. Wil je je nog meer verdiepen in de geschiedenis van dit fort, dan kun je de expositie bezoeken die in het kasteel ligt, vlak bij de plek waar je het kasteel echt binnen loopt. Een bezoek aan dit kasteel zou ik zeker doen in Málaga!

Nadien wandel je verder naar de ingang van Alcazaba de Malaga waar je eerst nog het teatro Romano kan bewonderen. 

Het Alcazaba de Málaga is een oud Moors fort en ligt tegen de Gibralfaro berg aan. Samen met het kasteel Gibralfaro, wat achter het Alcazaba ligt, zijn deze monumenten overblijfselen van de vroegere Moorse samenleving in de stad. Het Alcazaba is gebouwd in de periode 1057 – 1063. Nadien werd het in de vroegere jaren nog eens een aantal maal gerenoveerd.

Binnen vind je kleine patio’s, tuinen en vele doorgangen met bogen in Moorse stijl, zoals je van de Moorse bouwstijl kan verwachten. De ligging is strategisch: vanuit het fort had men overzicht over de stad en baai van Málaga. Het was daarmee een van de belangrijkste militaire bouwwerken uit de Moorse periode in Spanje.

De muren zijn deels ook uit de Romeinse periode. Het fort heeft gedurende de jaren meerdere renovaties ondergaan, de laatste renovatie was in de 20e eeuw. TIP: koop een combiticket à 5,50€ voor het Alcazaba de Málaga en het Gibralfaro. Deze kun je kopen bij de ticketautomaten bij de ingang van één van deze bouwwerken.

Nadien richting de grootse kathedraal. je kan dit bezoeken mits entree € 6 pp. De kathedraal is centraal gelegen in het centrum en kan je niet missen. Een prachtig gebouw al om van de buitenkant te zien. Men begon met de bouw van de kathedraal in 1528 en rondde de bouw af in 1782. Omdat men lang over de bouw deed, zijn er verschillende bouwstijlen in de kathedraal verwerkt. Vooral de Renaissance-stijl zie je terug, in de gevels zie je ook de barokstijl terug komen.

De toren aan de noordkant zie je vaak al boven de gebouwen uitkomen, deze toren is 84 meter hoog. Een ticket om de kathedraal te bezoeken kost € 6. Je kunt de kathedraal bezoeken van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur en zondag van 14:00 tot 18:00 uur. Maar let op: de laatste mogelijkheid om naar binnen te gaan is 3 kwartier vóór sluitingstijd.

TIP: Je kunt het dak van de kathedraal betreden en er over heen lopen. Koop dan een combiticket, deze kost € 10. Het bezoek aan het dak is wel op vaste tijdstippen: van maandag t/m vrijdag op elk heel uur vanaf 11:00 uur tot 17:00 uur, m.u.v. 15:00 uur. Zaterdag: zelfde tijden als doordeweeks met een extra optie om 18:00 uur. Zondag alleen op 16:00, 17:00 en 18:00 uur. Tickets kun je online kopen via de officiële website maar ook ter plaatse.

Je kunt het dak alleen bereiken per trap. Deze bestaat uit 200 treden door een smalle toren. Het wordt afgeraden om naar het dak te lopen als je last hebt van claustrofobie of hoogtevrees. Heb je daar geen last van, dan kan je het dak op.  

Gastronomie

 • In ‘Calle Granada 39’ heb je een gezellige tapasbar PEZ WANDA waar je kan lunchen (iberico croquettes en mossels zijn aanbevolen). We aten er Sardinas asadas con salsa chimchurri (geroosterde sardientjes met chimichurri saus), Mejillones cocinados en una salsa marinera con curry (Gekookt mosselen in een marinara kerriesaus), Croquetas rellenas de melón con jamón, mahonesa y crujiente de jamón (Kroketjes gevuld met meloen en ham). Ook de Arroz negro con calamar (zwarte rijst met inktvis) zag er aantrekkelijk uit! https://pezwanda.com
 • Hier tegenover heb je heerlijk gebak, ijsjes en cappuccino in ‘G44’, en hiernaast is een befaamde visrestaurant Taberna Marinera.  
 • Alle drie zijn gelegen nabij Picasso Museum. Dit museum hebben we ook bezocht en is, volgens onze mening, interessant voor Picasso liefhebbers.
 • https://www.museopicassomalaga.org
 • Of wil je Michelinster restaurant? Dan is Restaurant Balausta, met zijn elegante inrichting, aanbevolen.  https://www.restaurantebalausta.com
 • Of geniet van pinxto’s in Casa Lola, Calle Granada 46. Op zoek naar lekkere tapas voor een goede prijs? Dan is Casa Lola dé tapasbar om eens binnen te lopen. Sfeervol, laagdrempelig en verse smakelijke tapas! http://tabernacasalola.com
 • Populaire en heel drukke tapasbar is EL Pimpi, Calle Granada 62. Deze bodega is één van de oudste in Málaga.Eventueel iets gaan drinken aan de bar, een zeer nostalgische taverne! Leuk om binnen de inrichting te bekijken maar er zijn in Malaga betere tapasbars. Deze bodega bestaat uit verschillende delen waaronder een kleine patio. Aan de voorkant ligt een groot terras. https://elpimpi.com
 • Of wandel richting Almeda Principale, in een zijstraat, Calle Antonio Baena Gomez heb je twee pinxto-bars met locale Malaga wijnen, La Cueva D 1900 https://lacuevade1900.es, en vlakbij La Taberna Del Pinxto Larios. http://www.latabernadelpintxo-malaga.com
 • Beste steak kan je eten in Asador Ovidio, Calle José Denis Belgrado 11. https://asadorovidio.es
 • Je route sluit je af met bezoek aan Bodega Bar Casa de Guardia. Topper is deze oudste wijnbar van Malaga waar het degusteren van wijnen rechtstreeks uit de 225 liter houten wijnvaten worden getapt, een unieke beleving! Verwacht geen hippe bar, nee, de wijnvaten liggen achter de bar en daar wordt je wijntje uit getapt als je er een besteld. De bar is qua inrichting eenvoudig en staat bijna altijd vol met Spanjaarden, een echte authentieke ervaring dus. De wijn in de vaten is vooral wijn uit de regio van Málaga van de oudste bodega van Málaga: La Bodega Antigua Casa de Guardia. Je drinkt de degustatie wijntjes in kleine glazen aan de bar want er zijn geen zitplaatsen. Je rekening wordt met krijt op de toog genoteerd.
 • Op 5 minuten wandelen ligt de Mercado de Atarazanas, op deze locale, overdekte markt heb je ook ruime keuze in Spaanse gerechten, Pinxto’s en Iberico ham. De Mercado de Atarazanas is de overdekte markt met vers fruit, vlees en vis. Het ligt in een historisch gebouw. Natuurlijk ontbreekt het in de markt niet aan een tapasbar waar je van alles kunt proeven. De Mercado de Atarazanas is van maandag t/m zaterdag geopend van 08:00 tot 15:00 uur, op zondag is de markt gesloten.
 • Voor de gastronomische liefhebbers, boek Restaurante José Carlos García, 2-Michelinsterren en gelegen nabij de cruiseterminal, Tasting menu á € 126€ pp.  https://www.restaurantejcg.com

Reportage in volgende uitgave LUX & TRAVEL 2023. Interesse? Mail naar uitgever rudy@beckx-publishing.be

 

Terug naar LUXURY NIEUWS