Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland

Hun leefgebied omspant het noordelijke deel van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. Zelf noemen ze het niet “Lapland”, maar“Sápmi”.
De oorspronkelijke Sami waren vissers of rendierhouders. De vissers woonden in dorpen, de rendierhouders waren nomaden. Ze leefden in tipi’s ("lavvu") en volgden hun rendieren gedurende de zomertrek.  

Er zijn vandaag zo’n 80 000 Sami. Ongeveer de helft daarvan leeft in Noorwegen. De Sami cultuur wordt nog steeds in ere gehouden in parlementen en cultuurhuizen. 

Hun handwerk ("duodji) wordt ook vandaag nog geprezen.  Ze maken gereedschap uit hout en zelf schoenen, messen en juwelen. 

De “joik” of traditionele zang is aan een renaissance bezig. Noorwegen nam in 2019deel aan het Eurosongfestival met een nummer dat Engelse pop en Sami joik combineert. In 2014 won een Zweedse Sami zanger Sweden’s got talent. 

De traditionele klederdracht is bewaard gebleven. Vandaag dragen de Sami hun “kofte” weliswaar enkel op speciale gelegenheden. De kleuren, patronen en decoraties geven meer informatie over hun geografische oorsprong. 

Rendieren

Vandaag zijn de Sami niet allemaal rendierherders op een sneeuwscooter. Ze werken in allerlei sectoren en wonen net als andere Scandinaviërs in gewone dorpen. Wat hen nog steeds bindt? De diepe connectie met de natuur.  

Rendieren zijn een centraal deel van hun cultuur. Alle rendieren in Lapland zijn eigendom van de Sami,  er is geen enkel wild dier. De Sami herkennen hun kudde door patronen op het oor.  

In Lapland kan je rendieren spotten tijdens de activiteiten, of zelfs al tijdens de transfer van de luchthaven naar de lodge. Rendieren verplaatsen zich in groep, dus je zal meestal meer dan één zien. 

BRON redactie NORDIC.be, de Belgische specialist voor Noorwegen, Scandinavië en Hurtigruten. 

Voor meer info en/of een reis te boeken, klik hier voor de reisspecialisten.