Volg ons nu op FACEBOOK en/of INSTAGRAMzie: LUX & TRAVEL magazine

10 paradijselijk mooie Franse baaien. Ontdek de mooiste baaien van Frankrijk waar je wel elke dag de zeebries door je haren wilt voelen.

De Baie de Somme in Noord-Frankrijk, op en top natuur

Duinen, zandbanken moerassen en kwelders. Maar ook zeehonden die pootjesbaden op de zandplaten en meer dan 360 soorten trekvogels die jaarlijks de baai aandoen. De Baie de Somme in Noord-Frankrijk is een natuurreservaat waar je prachtig kunt wandelen en bijzondere dieren kunt spotten. Op deze plek gaat de rivier de Somme over in het Kanaal via een estuarium van 70 kilometer waar je kunt wandelen, fietsen en kajakken om helemaal op te gaan in het overweldigende bewegende landschap.

De baai van Mont Saint-Michel tussen Normandië en Bretagne, onwerkelijk mooi

Het lijkt wel een wonder. Tussen Normandië en Bretagne duikt de Mont Saint-Michel als een luchtspiegeling op uit een immense baai die het grootste getijdenverschil van Europa kent. Het is een spectaculair gezicht wanneer de Mont en de abdij weer voor enkele uren in een eiland veranderen. Maar zelfs bij vloed is de plek via een loopbrug bereikbaar. Bij laagtij kun je de baai ook te voet oversteken, een onvergetelijke ervaring. Terwijl je met je blote voeten door het zand waadt, vertelt de gids je over de legendes van deze unieke plek in de wereld.

De baai van Quiberon, in Bretagne, heerlijk verfrissend

De zilte geur van zeewier, het gekrijs van de zeemeeuwen en overal eilandjes die als een bloemenkrans voor de kust van het uitgestrekte schiereiland Quiberon liggen. Samen met de Golfe du Morbihan geniet de Baie du Quiberon, ten zuiden van Bretagne, wereldwijd bekendheid. Van de betoverende eilanden in de baai gelden Belle-Île, Houat en Hoëdic als de mooiste. Meer naar het noorden vind je een aaneenschakeling van schitterende baaien, de een nog mooier dan de ander. Zoals Audierne, Douarnenez, Morlaix, Saint Brieuc en Saint-Malo. Lastig kiezen!

De Baie du Pouliguen of Baie de la Baule in de Loireregio, voor sportievelingen

Tussen Pornichet en Le Pouliguen strekt het lange fijne zandstrand van La Baule zich uit over een lengte van 9 kilometer in een perfect ronde baai. Aan de waterkant vind je beachclubs, kleurrijke badhokjes, watersportactiviteiten en restaurants. En op de boulevard kun je heerlijk wandelen of fietsen met als mikpunt in de verte het Île des Evens. In de schaduwrijke straatjes achter de boulevard stap je terug in de tijd met prachtige villa's in art-decostijl en uit de Belle Epoque.

De baai van Saint-Jean-de-Luz in Baskenland, het meest beschut

Een kleine tandradtrein brengt je naar de top van La Rhune, het hoogste punt van Frans Baskenland. Vanaf hier heb je compleet rondom uitzicht over La Lande en de Atlantische Oceaan. Te midden daarvan ligt de vredige baai van Saint-Jean-de-Luz, beschut tegen de beukende golven dankzij de havendam en de dijken van Sainte-Barbe en L'Artha. Mooi is de wandeling – beter niet op slippers - langs het grote strand via de kleine haven van Ciboure naar het Fort van Socoa. Ook leuk in combinatie met een tochtje op de Passeur, de rondvaartboot in de baai.

De baai van La Ciotat in de Provence, de meest prominente

Tussen Marseille en Toulon ligt in de Provence een van de mooiste baaien ter wereld. Superlatieven schieten tekort voor de baai van La Ciotat, ook wel de Golfe d’Amour genaamd. Vanaf de Bec de l’Aigle tot aan de Pointe du Défens is het een aaneenschakeling van verborgen kreken aan de voet van goudkleurige kliffen en diepe inhammen met blauwgroen water. Tegenover het Île Verte liggen de baaien Grand Mugel en Petit Mugel, twee geliefde plekken om te picknicken met een weergaloos uitzicht.

De Baie des Anges aan de Côte d’Azur, een geliefde badplaats

Wie zijn eigenlijk die engelen? Als we de legende moeten geloven, dan waren het de engelen die voor Adam en Eva, verdreven uit het aardse paradijs, een van de allermooiste vakantieoorden uitkozen om hun straf wat draaglijker te maken. Een toepasselijker naam bestaat haast niet. De engelenbaai loopt van de kaap van Antibes tot aan Nice met zijn mythische Promenade des Anglais langs de schitterende blauwe zee van de Côte d’Azur. Vanaf de hooggelegen dorpen in het achterland van Nice, Saint-Paul de Vence of Eze, zie je de baai in al haar pracht helemaal tot aan de golf van Saint-Tropez.

De Golfe de Porto op Corsica, prachtig roodgloeiend

De rood granieten kliffen steken recht omhoog uit de diepblauwe Middellandse Zee en je ruikt de heerlijk bedwelmende geur van de maquis onder de brandende zon. De baai van Porto, in Zuid-Corsica, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, is op zijn allermooist bij zonsondergang. De kustweg vanaf de Calanques de Piana naar het schiereiland van La Girolata en het natuurreservaat van La Scandola slingert zich op de berghelling langs de ene na de andere duizelingwekkend steile wand en schitterende uitkijkpunten.

De baai van Fort-de-France op Martinique, de meest exotische

Deze baai heet ook wel de Flamingobaai en is het beste te zien vanaf de zee. Bijvoorbeeld vanaf de pendelboot die meerdere keren per dag heen en weer vaart tussen het bruisende Fort-de-France en het vredige dorpje Les Trois-Îlets. In het noorden steken de toppen van de Pitons du Carbet, een geliefd wandelgebied, scherp af tegen de blauwe lucht. En in het zuiden zie je de Cap Salomon waar zich de stranden van Les Anses d’Arlet bevinden, een snorkelparadijs waar je ook schildpadden kunt spotten. Je weet haast niet waar je moet kijken, zo mooi.

De Baie des Saintes in Guadeloupe, paradijselijk mooi

Bestaat er iets mooiers dan de aanblik van de blauwgroene Caribische Zee in de Baie des Saintes, een reeks miniatuureilanden voor de kust van Guadeloupe? Vanaf Terre-de-Haut zie je de baai al liggen, met aan de ene kant de hoge Pointe Coquelet en aan de andere kant het strand Pain de Sucre. Daartussenin: een waaier aan zanderige baaien aan de voet van groene heuvels bezaaid met veelkleurige poppenhuizen. Auto's zijn niet toegestaan op het eiland. Je moet dus met de fiets of per scooter omhoog naar het Fort Napoleon, vanaf waar je ook een adembenemend uitzicht hebt op de baai.

Voor meer info: contacteer onze reisspecialisten, klik hier.