SANTIAGO CHILI

Jan van Durme is op reportage in Santiago...

Santiago is zeker een aanrader. De Chileense hoofdstad heeft zoveel te bieden met die unieke ligging, genesteld op een plateau (522 m boven zeespiegel), omringd door de kuststrook en de indrukwekkende met sneeuw bedekte Andes. In deze moderne stad met mediterraans klimaat (gemiddeld 14° C) is het zalig genieten van levendige wijken, van het historische centrum en het iconische Plaza de Armas tot de lommerrijke Barrio Lastarria, de hipster-designwijk van Barrio Italia, de glanzende wolkenkrabbers van het financiële district en de chique quartiers in het oosten. Daartussen heb je een veelheid aan prachtige parken. 

Weetje: op een uurtje per wagen kun je skiën in de Andes of genieten van de indrukwekkende Pacifische kust. 

Jan van Durme: "Antarctica? Ga best even via Santiago de Chile!" Vliegen naar Santiago 

Of je nu kiest voor Air France vanuit Parijs, of je vliegt via Madrid met Iberia: het is een hele tocht. Vanuit Madrid is het exact 10.758 km, of omgerekend 13u vliegen. Deze vluchten zitten altijd goed vol, dus tijdig boeken is de boodschap al is de prijs behoorlijk duur.

Apotheose is het moment dat je over de Andes vliegt en dat… geeft je indrukwekkende beelden!

Barrio Italia, je moet er absoluut geweest zijn

Wat ooit de ontmoetingsplek was voor Italiaanse immigranten in de 19e eeuw, is Barrio Italia vandaag de hotspot voor jong & oud die houden van leuke markten, prachtig gekleurde koloniale huizen, gezellige bars en trendy winkels (van wijn tot design). Het culinair aanbod is er overweldigend: van eenvoudige streetfood in cafés op de binnenplaatsen tot boetiekrestaurants. De vele muurschilderijen en straatmuzikanten maken het nog bonter. Te voet te bereiken vanuit Metrostation Santa Isabel, ga daar naar de Avenida Italia. 

De beste metro van Zuid-Amerika

Het voordeel aan Santiago is, dat het de beste metro heeft van Zuid-Amerika. Een ticket (plastic kaartje) noemen ze daar “Bip!” en kost zo’n 5.000 Chileense peso (€ 5,4). Daarmee kan je overal naar toe. Deze zijn oplaadbaar en te koop aan Metro-loketten en in geautoriseerde winkels. 

Onze aanrader: Mandarin Oriental Hotel, Santiago

Dit is het eerste Mandarin Oriental in Zuid-Amerika en één van de meest iconische gebouwen in de Santiago. Deze prestigieuze hotelketen is in Azië een absoluut begrip van luxe en sierlijke stijl. Mandarin Oriental Santiago heeft de allure van een resort met een weelderige tuin en een zwembad in lagunestijl met een klaterende waterval. De immense lobby is indrukwekkend. De kamers zijn ruim en goed ingericht. Het hotel beschikt over een eigen Silversea desk. 

Voor lekker tafelen kan je terecht in de Atrium Lobby Lounge (ontbijt, lunch, diner); Restaurant Senso met uitstekende wijnen en onvergetelijke Italiaanse gerechten (ontbijt, lunch, diner); of in het Japans georiënteerde Matsuri (lunch, diner, gesloten op zondag en maandag). Maar zoals overal op heden, is er ook hier een gebrek aan goed opgeleid personeel: dus je hebt soms wat geduld nodig. Aan de andere kant is er geen gebrek aan Chileense vrolijkheid. 

Meer over Chili en hoofdstad SantiagoDe Chileense geschiedenis, in enkele lijnen:

Het grondgebied dat we nu kennen als Chili, was ooit bewoond door indianenstammen. In de late 15e eeuw trokken de Inca’s uit Peru zuidwaarts en onderwierpen een deel van deze stammen aan hun gezag. Vanaf 1535 volgden dan de Spanjaarden die het land bestuurden tot de Chileense onafhankelijkheidsoorlog in 1810. Na enkele jaren strijd werd Chili officieel onafhankelijk in 1818, dus zo’n goede 12 jaar vroeger dan België. Nadien kent het land afwisselend voorspoedige en woelige tijden zoals de Burgeroorlog in 1891 en het militaristische regime onder dictator Augusto Pinochet die in 1988 werd afgezet. Vandaag is het een moderne republiek met een president en een democratisch verkozen parlement. Chili weekt zich langzaam los van een conservatief imago en is, sedert 2022, het achtste land in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk is ingevoerd hoewel 80% van de Chilenen katholiek is. Maar de Chilenen blijven een zeer gelovig volk, ga zeker eens binnen in La Catedral de Santiago, op de Plaza de Armas. Ga er zitten en geniet ervan: indrukwekkend. 

De Chileense terroir

Chili, en in het bijzonder Santiago, heeft een verleidelijk groot aanbod van wijnbars. Geen wonder, als je weet dat je op amper 30 minuten rijden in enkele  van de beste wijnregio’s van Chili bent. Wie in Santiago wijn wil proeven, kan afzakken naar enkele geweldige bars die veel wijnen per glas aanbieden. Onze tips: Bocanáriz (José Victorino Lastarria 276) is een restaurant en wijnbar in de hippe wijk Barrio Lastarria. Ze hebben een van de meest uitgebreide en bekroonde wijnkaarten van het land, met een grote selectie van ongeveer 400 Chileense wijnen. Als je dan toch in de Barrio Lastarria bent, verken dan het historische centrum van het Museo Nacional de Bellas Artes tot de Plaza de Armas en de Mercado Central (op heden een vismarkt). 

Santiago voor Foodies

Wat de pizza betekent voor Napels, zijn de sánguches voor Santiago. Eigenlijk zijn royale sandwiches. Het is een soort van magisch junkfood, geliefd door jong en oud met voor ons de meest vreemde mix van ingrediënten, zoals worst, tomaat, zuurkool en mayonaise, véél mayonaise, héél veel zelf. Maar biefstuk en gesmolten kaas kan ook, of wat dacht u van de combinatie lamsbout met vijgenpasta met cognac? Je moet het beslist eens geproefd hebben, loop gerust een sangucherías (gespecialiseerde sandwichbar) binnen en installeer je gezellig tussen de Santiaguinos.

Voor de fijnproevers is er een modernistische foodscene. Absolute top is Restaurant Boragó, opgericht door Rodolfo Guzmán in 2006. Hij genoot in Europa van een opleiding, maar vestigde zich uiteindelijk in Santiago waar hij heel creatief aan de slag gaat met inheemse Chileense producten die vaak voor ons ongekend zijn (zoals een ijsbrulée met planten uit de Atacama-woestijn). De Endemica menu (met tot 17 verschillende schotels) kost 203 USD, aangepaste wijnen inclusief. Adres: Av. San José María Escrivá de Balaguer 5970 Santiago.

Ik koos voor lunch een tafel in het zeer gezellige Chipe Libre, ook wel de zelf verklaarde Republica Independiente del Pisco genoemd. Met zo’n naam moet je beslist iets te bieden hebben, zeker als je in de levendige wijk Barrio Lastarria ligt. Het is een absolute topper met een zalig interieur. Ik was er zowat de enige buitenlander, dus ja, je zit er te midden kleurrijke locals. Je waant je soms in een roman van Márquez. Hier genoot ik van de beste pisco ooit. Voor lunch had ik heerlijk gegrild rundsvlees met een rundsfond met lichte zure toets. Absoluut heerlijk! Voor € 20 heb je hier lekker gegeten, alles inbegrepen. 

Cocktail Dinatoire in de befaamde Amandine Bistro, Santiago

Op uitnodiging van Silversea Cruises, zakten we in goed gezelschap van o.a. Peter Shanks (Managing Director – UK, Ireland, Middle East and Africa) en Andreas Nüssel (Managing Director – Europe) af naar de “Contemporary Bistro Amandine”, gerund door de Antwerpse Chef Rudi Scholdis. Jenny, de liefde van zijn leven, bracht hem ertoe zich uiteindelijk in Santiago te vestigen.

Rudi Scholdis groeide op met de Belgische landelijke keuken van zijn oma en overgrootmoeder. Na zijn studies als accountant, heeft hij zijn leven gewijd aan zijn grote passie: gastronomie. Na een succesvolle periode als chef-kok in het befaamde hotel The Dorchester in Londen, bracht hij jaren door aan boord van Silversea Cruises, waar hij als Culinary Director de leiding had over meer dan 50 restaurants. Hij is een van de meest gerenommeerde chef-koks ter wereld, heeft vier Michelin-sterren gewonnen in verschillende restaurants en maakt al enkele jaren deel uit van de groep van Grand Chefs de Relais & Châteaux.

Hij pendelt tussen Santiago en Parral, waar hij samenwerkt met het bedrijf Kenoz, bij de teelt van de meest zuidelijke kaviaar ter wereld en bij de bereiding van menu’s op basis van de steur.

Als wijn hadden we een selectie uit de kelders van Viña Koyle, in handen van een familie die al 6 generaties wijn teelt. De trotse eigenaar schonk ons o.a. de elegante en frisse Koyle Costa Sauvignon Blanc 2012, geteeld op een bodem van klei en kwartsstenen. De druiven worden er eerst gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten. Koyle is een verwijzing naar een unieke bloemsoort uit de regio. De Koyle wijnen zijn in België te verkrijgen in o.a. Delhaize.

Morgen lees je hier verder de beleving van Jan van Durme 

Dag 3: ...

Reportage door Jan van Durme betreft CHILI en ANTARCTICA in volgende uitgave LUX & TRAVEL. Interesse? Mail naar de uitgever rudy@luxntravel.be

Volg ons ook via onze Social Media: Facebook en Instagram